Program: „Programul Educație și Ocupare 2021-2027“
Obiectiv de politică: 4 „Europă mai socială și mai favorabilă incluziunii, prin implementarea Pilonului european al drepturilor sociale“
Prioritate: P09 „Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot parcursul vieții pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilității “
Obiectiv Specific: ESO4.7. “Promovarea învățării pe tot parcursul vieții, în special a oportunităților flexibile de actualizare a competențelor și de recalificare pentru toți, ținând seama de competențele antreprenoriale și digitale, printr-o mai bună anticipare a schimbării și a cerințelor de noi competențe bazate pe nevoile pieței muncii, precum și prin facilitarea tranzițiilor profesionale și promovarea mobilității profesionale (FSE+)”
P09.g.5 Ghid: “Ține pasul”
Formarea profesională continuă reprezintă o componentă majoră a politicilor în domeniul învățării pe tot parcursul vieții, la nivel național și european, având ca obiectiv general creșterea competitivității și sprijinirea dezvoltării societății bazate pe cunoaștere.
Nivelul scăzut al competențelor digitale și al digitalizării este reflectat în ponderea mare a românilor care nu au utilizat internetul (20%); mai puțin de o treime au competențe digitale de bază (28%) și numai 10,1% din populația adultă deține competențe digitale peste nivelul de bază. RO ocupă ultimul loc din UE în ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale în întreprinderi (COM, 2019).
Formarea profesională trebuie să fie realizată de către furnizori de formare profesională autorizați în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, si se organizează prin programe de inițiere, perfecționare, specializare, programe finalizate cu certificate de absolvire sau prin programe de formare profesională cu recunoaștere la nivelul operatorului economic.
Solicitanţii eligibili pot f:
Partenerii eligibili pot fi:
În cadrul acestor apeluri de proiecte, nu sunt eligibili partenerii transnaționali.
În cadrul prezentelor apeluri de proiecte, proiectele pot fi depuse individual sau în parteneriat, constituit din două sau mai multe entități din categoriile eligibile. Pot fi selectați doar parteneri individuali, nu consorții, asociații de parteneri, grupuri de societăți.
In cazul proiectelor implementate in parteneriat, se va desemna obligatoriu ca lider al parteneriatului o entitate înregistrată fiscal in România. În situația în care activitatea în cauză nu poate fi asigurată de un singur partener, pot fi selectați mai mulți parteneri pentru implementarea aceleiași activități.
Pentru solicitant și/sau parteneri în cadrul proiectului este obligatoriu să fie încărcate in aplicația informatică MySMIS2021, in etapa de depunere a cererii de finanțare documente justificative, in vigoare, precum:
Proiectele depuse în cadrul prezentelor apeluri se aplica pentru beneficiarii din:
Un proiect depus în cadrul prezentelor apeluri poate viza:
Durata maximă de implementare este maximum 36 luni. Proiectele care vor prevedea o perioadă de implementare mai mare de 36 luni vor fi respinse.
Grup-ţintă
În cadrul prezentei cereri de propuneri de proiect grupul țintă cuprinde angajați cu vârsta între 18 ani împliniți și 64 ani, din care:
Pentru a fi eligibile, persoanele din grupul țintă, la data intrării în operațiune, îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:
Numărul minim de persoane obligatoriu aparținând grupului țintă vizat, este de 500 de persoane.
La momentul intrării în operațiune, pentru fiecare persoană din grupul țintă, solicitantul va trebui să atașeze documente, după cum urmează:
Alocarea financiară este de 111.838.235,00 eur (contribuția UE+ contribuția națională):
❖ 100.588.235,00 eur pentru regiunile mai puțin dezvoltate, din care:
❖ 11.250.000,00 euro pentru regiunea dezvoltată București Ilfov, din care:
Valoarea minimă şi maximă eligibilă/nerambursabilă a unui proiect, atât pentru regiunile mai puțin dezvolate cât și pentru regiunea dezvoltată:
Cursul de schimb care va fi utilizat pentru stabilirea acestei valori este cursul Inforeuro aferent lunii Iulie 2023.
Cuantumul cofinanțării acordate
Cuantumul asistenței financiare nerambursabile se stabilește în mod individual, în funcție de modalitatea de organizare juridică a solicitantului/partenerilor.
Prezentul apel vizează programe de actualizare a competențelor specifice ale angajaților ca urmare a evoluțiilor tehnologice rapide si a apariției de noi competențe prin acțiuni relevante pentru piața forței de muncă și care să faciliteze accesul la un loc de muncă sau păstrarea unui loc de muncă.
Activitatea 1 (activitate relevantă) - Organizarea si derularea de campanii de conștientizare a angajatorilor și angajaților privind importanța participării la FPC
- implementarea acestei activități va conduce la selectarea grupului țintă eligibil;
- constă în realizarea de acțiuni sub forma de campanii adresate potențialului grup țintă eligibil (angajați) si angajatori prin: diseminarea de pliante si broșuri, întâlniri directe cu GT eligibil, organizarea de evenimente, diseminarea de materiale promoționale, campanie web si social media, diseminare de informații utile si relevante prin intermediul online, etc.
Activitatea 2 (activitate relevantă) - Consilierea profesionala a angajaților pentru încurajarea participării la programele de FPC
- activitatea de consiliere profesională pentru grupul țintă vizat prin proiect urmează să fie derulată de solicitant/partener/parteneri și/sau poate fi externalizată de către solicitant/liderul de parteneriat;
- in cazul în care se optează pentru externalizarea acestei activități, solicitantul trebuie sa menționeze clar acest lucru în Cererea de finanțare, inclusiv în bugetul proiectului;
- prin excepție, partenerii pot subcontracta activități/subactivități suport (de ex., organizare evenimente, pachete complete conținând transport și cazare a participanților și/sau a personalului propriu, sonorizare, interpretariat, tipărituri), dar nu și activități relevante, pentru care au fost selectați ca parteneri în baza expertizei în domeniu;
Activitatea 3 (activitate relevantă și obligatorie) – Organizarea și derularea de programe de formare profesională pentru persoanele care ocupă funcții de management
- este dedicată persoanelor care care ocupă poziții de management (cum ar fi pozițiile de: manager general, director general, manager executiv, director executiv, director adjunct, manager de departament, manager de proiect, manager de linie, etc.) în vederea actualizării competențelor de management în corelare cu evoluția tehnologiei si actualizarea strategiei de management de personal (necesarul de redistribuire, recalificare, recalificare evolutivă);
Prin programele de formare desfășurate se urmărește atingerea următoarelor obiective:
** Numărul de persoane care parcurg programele de formare destinate persoanelor care ocupă poziții de management nu poate fi mai mare de 10% din totalul grupului țintă.
Activitatea 4 (activitate relevantă și obligatorie) - Organizarea și derularea de programe de formare profesionala pentru angajați în vederea actualizării competențelor specifice ca urmare a evoluțiilor tehnologice și a apariției de noi competențe (recalificare, recalificare evolutivă)
- organizarea și derularea de programe de formare profesională a adulților (cursuri de recalificare, inițiere, perfecționare sau specializare), cu recunoaștere la nivel național în conformitate cu prevederile OG nr. 129/2000 și/sau cursuri de formare profesională cu recunoaștere la nivelul operatorului economic, programe care vizează actualizarea competențelor specifice ale angajaților ca urmare a evoluțiilor tehnologice rapide și a apariției de noi competențe;
În ceea ce privește programele de formare în domeniul dobândirii de competențe digitale sunt eligibile în limita a maxim 50% din totalul grupului țintă:
Activitatea 3 și activitatea 4 reprezintă activități de bază în cadrul acestor apeluri de proiecte.
Beneficiarul trebuie să contribuie la cel puțin o temă secundară dintre cele de mai jos (se obține punctaj suplimentar):
Activitatea de informare și publicitate (capitolul cheltuieli indirecte) va prevede obligatoriu măsurile minime precum:
În funcție de specificul apelului de proiecte, pot fi bugetate activități specifice adresate grupului țintă, de tipul campanii de informare și conștientizare, campanii de recrutare a grupului țintă etc.; aceste activități nu reprezintă măsuri de informare și publicitate a proiectului, ci activități/subactivități de-sine-stătătoare, care vor fi bugetate la cheltuieli directe.
CHELTUIELI ELIGIBILE
Cheltuielile eligibile directe - reprezintă cheltuieli care pot fi atribuite unei anumite activități individuale din cadrul proiectului şi pentru care este demonstrată legătura cu activitatea/ subactivitatea în cauză
Cheltuieli aferente managementului de proiect:
Cheltuieli salariale:
Cheltuieli cu deplasarea:
Cheltuieli cu servicii:
Cheltuieli cu taxe/ abonamente/ cotizații/ acorduri/ autorizații:
Cheltuieli cu achiziția de materii prime, materiale consumabile și alte produse similare necesare proiectului:
Cheltuieli cu hrana:
Cheltuieli cu închirierea, altele decât cele prevăzute la cheltuielile generale de administrație:
Cheltuieli de leasing
Cheltuieli de tip FEDR:
1. Pentru implementarea cursurilor de formare profesională cu recunoaștere națională = Cost unitar/angajat/ oră programată de curs = 24,81 lei
Costul unitar va acoperi următoarele tipuri de cheltuieli:
În plus, pentru participanți, la costul reieșit pentru stabilirea costului unitar s-au adăugat 5 lei/oră, reprezentând stimulente (ajutoare, premii) pentru cursanți pe perioada derulării cursului. Nu sunt incluse cheltuielile cu managementul de proiect și cheltuielile indirecte.
2. Pentru implementarea cursurilor de calificare/recalificare de nivel 2 (360 ore), nivel 3 (720 ore) sau nivel 4 (1080 ore), decontarea cheltuielilor se realizează pe bază de costuri unitare, după cum urmează:
Costul unitar acoperă toate costurile legate de formare și include costurile directe de personal, alte costuri directe (costul materialelor de teorie și practică, costul chiriei sălii de instruire, alte materiale) și costurile indirecte. Nu sunt incluse costurile legate de participare, cum ar fi costurile de transport, cazare, masă, subvenții etc., precum și costurile de gestionare a proiectului.
În ceea ce privește bugetarea cheltuielilor cu derularea cursurilor de calificare nivel 2, 3 și respectiv 4, care reprezintă cheltuieli sub forma de bareme standard pentru costurile unitare, acestea se vor bugeta în Cererea de finanțare conform algoritmului : N*CU(2,3,4)= TC(2,3,4) , unde
N = Număr cursanți certificați ca urmare a participării la cursul de calificare/recalificare
CU(2,3,4) = Cost unitar nivel 2, 3 sau 4
TC(2,3,4)= Total cost curs de calificare nivel 2,3 sau 4
În situația în care cursurile de calificare (nivel 2, 3 4) sunt subcontractate, fundamentarea costurilor aferente subcontractării se va realiza de asemenea pe baza baremelor standard precizate mai sus.
Cheltuielile eligibile indirecte – reprezintă cheltuieli efectuate pentru funcționarea de ansamblu a proiectului și care nu pot fi atribuite unei anume activități
În cadrul proiectului pot fi decontate cheltuieli plafonate procentual/valoric, după cum urmează:
• Cheltuielile de tip FEDR, inclusiv cele pentru echipamente, și cheltuielile pentru închiriere și leasing vor respecta regulile și plafoanele stabilite prin Ghidul Condiții Generale PEO 2021-2027.
• Valoarea cheltuielilor de tip FEDR directe nu trebuie să depășească procentul de 15% din valoarea cheltuielilor directe eligibile aferente proiectului.
• Cheltuielile indirecte vor fi decontate ca rată forfetară fixă de 15% din costurile directe cu personalul, per proiect, prin aplicarea articolului 54 litera (b) din Regulamentul UE 2021/1060.
CHELTUIELI NEELIGIBILE
Cheltuielile efectuate în cadrul proiectelor finanțate prin Programul Educație și Ocupare (directe sau indirecte, după caz) vor putea fi decontate:
Evaluarea conformității administrative este complet digitalizată, realizată automat prin sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, pe baza declarației unice, a cererii de finanțare, a bugetului și documentelor suport/justificative și a anexelor la cererea de finanțare încărcate de către solicitant în sistemul informatic MySMIS/2021/SMIS2021+.
Criteriile de evaluare privind eligibilitatea proiectului si a activităților sunt:
Criteriile de evaluare tehnică și financiară aplicabile prezentelor apeluri de proiecte sunt:
❖ Relevanța – maxim 30 de puncte, minim 21 de puncte.
❖ Eficacitate – maxim 30 de puncte, minim 21 de puncte
❖ Eficiență - maxim 30 de puncte, minim 21 de puncte.
❖ Sustenabilitate – maxim 10 puncte, minim 7 puncte.
Pragul de calitate pentru proiectele finanțate din PEO este de 70 de puncte din maxim 100 (proiectele situate sub acest punctaj vor fi respinse).
Tipul de apel - de tip competitiv, cu termen limită de depunere.
Perioada de depunere: 11.08.2023, ora 16:00 - 27.11.2023, ora 16:00.
Proiectele pot fi depuse exclusiv prin intermediul aplicației MySMIS2021/SMIS2021+ prin completarea și transmiterea acesteia online, toate documentele aferente.
07 august 2023 - 12 ianuarie 2024
Prioritate 9 - Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot parcursul vieții pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilității
Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!
Cere ofertă de consultanță