Comisia Europeană a propus la începutul lunii aprilie 2025 modificarea Fondului Social European Plus (FSE+) și a Fondului European de Ajustare la Globalizare pentru Lucrători Deplasati (FEAG) pentru a extinde aria de acoperire și a facilita mobilizarea rapidă a sprijinului pentru lucrători.
Prin modificările propuse, statele membre vor beneficia de mai multă flexibilitate pentru a redirecționa fondurile FSE+ către dezvoltarea competențelor în sectoare strategice, cum ar fi industria de apărare și industriile ecologice, precum și pentru a acorda sprijin suplimentar regiunilor aflate la granița cu Rusia, Belarus și Ucraina, care se confruntă cu provocări specifice cauzate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.
De asemenea, FEAG va putea interveni mai devreme - înainte ca pierderile de locuri de muncă să se producă - și va mobiliza sprijinul mai rapid printr-o procedură simplificată.
Adaptarea FSE+ pentru a sprijini competențele și reziliența în fața schimbărilor geopolitice
FSE+ este principalul instrument al UE pentru investiții în oameni, având un buget de 95,8 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Împreună cu alte fonduri UE, FSE+ sprijină strategia Uniunii pentru Competențe, care are ca scop îmbunătățirea educației de înaltă calitate, formării și învățării pe tot parcursul vieții.
Statele membre vor putea investi mai ușor în competențele pentru sectoarele strategice ale Europei, inclusiv industria de apărare, tranziția verde și industria auto, precum și în regiunile afectate de agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, datorită noilor modificări propuse de Comisie.
Noile reguli vor facilita ajustarea programelor naționale și direcționarea resurselor FSE+ către aceste noi priorități. Statele membre vor beneficia de o injecție financiară imediată și de o flexibilitate suplimentară atunci când decid să utilizeze fondurile FSE+ pentru aceste domenii. În plus, propunerea introduce un sprijin financiar specific pentru regiunile de la granița cu Rusia, Belarus și Ucraina, incluzând pre-finantarea crescută și posibilitatea ca UE să finanțeze integral proiectele FSE+ în aceste zone, având în vedere impactul social și economic durabil al războiului de agresiune al Rusiei.
Consolidarea FEAG pentru a acoperi mai mulți lucrători și a asigura un acces rapid la ajutor
FEAG sprijină lucrătorii concediați și lucrătorii independenți care și-au pierdut locul de muncă din cauza unor restructurări majore neașteptate. În prezent, FEAG poate sprijini doar lucrătorii care au fost deja concediați din cauza restructurărilor majore.
Reforma va extinde sprijinul și pentru lucrătorii care se află în pericol iminent de a-și pierde locul de muncă, permițând intervenția mai devreme. Prin mobilizarea rapidă a sprijinului înainte ca concedierile colective și pierderile de locuri de muncă să aibă loc, se vor preveni perturbările mai mari și se vor asigura tranziții mai ușoare către noi locuri de muncă.
Modificarea propusă va permite lucrătorilor aflați în pericol iminent de concediere să beneficieze de sprijin personalizat într-un stadiu incipient. Acest sprijin îi va ajuta să dobândească competențele necesare pentru a se reintegra pe piața muncii și a-și relansa carierele. Pentru a beneficia de sprijinul FEAG, companiile care trec prin restructurări vor trebui să solicite acest sprijin statului membru relevant. Companiile vor trebui să contribuie financiar la sprijinul oferit lucrătorilor.
Comisia propune, de asemenea, simplificarea și accelerarea procedurilor de mobilizare a sprijinului FEAG, pentru a asigura disponibilitatea rapidă a acestuia acolo unde este cel mai necesar.
Conform comunicatului, din 2007, FEAG a intervenit în 182 de cazuri, alocând 700 de milioane de euro pentru a sprijini peste 170.000 de persoane din 20 de state membre. Datele recente ale Eurofound arată că evenimentele de restructurare de amploare durează de obicei mai mult de un an, iar cele mai extinse cazuri durează aproape trei ani.
Sursa: Comisia Europeană