Ştiri

FSE+ sprijină competențele pentru industria bateriilor

Industria bateriilor este un exemplu important al modului în care Europa lucrează pentru a dezvolta competențele necesare pentru a-și asigura economia în viitor și pentru a crea o societate mai sigură și mai ecologică. Fără baterii, UE nu poate stoca energie verde, nu-și poate îndeplini obiectivele de mobilitate cu emisii reduse și nici nu poate continua să își dezvolte economia pentru a răspunde cerințelor tranziției ecologice. Prin urmare, acest sector este vital pentru strategia economică a UE și va alimenta din ce în ce mai mult competitivitatea sa globală.    

Comisia Europeană a lansat Alianța Europeană a Bateriilor (EBA) în 2017. În concordanță cu Planul european de acțiune pentru o Economie Verde, cu Planul de acțiune privind Economia Circulară și cu Strategia Industrială, alianța are ca obiectiv dezvoltarea unui lanț valoric competitiv, circular, durabil și sigur pentru toate bateriile introduse pe piața UE. Ea reunește statele membre, industria, comunitatea științifică și alte părți interesate pentru a contribui la întregul lanț valoric al bateriilor.

Este nevoie de 800 000 de lucrători calificați  

Se estimează că lanțul valoric al bateriilor va genera între trei și patru milioane de locuri de muncă directe și indirecte în UE, cuprinzând noi roluri profesionale, cum ar fi fabricarea, chimia, știința datelor și ingineria celulară. Vincentiu Ciobanu, director general al Prime Batteries Technology din România, explică: „Fiecare nou gigawatt-oră de stocare a bateriilor înseamnă între 90 și 100 de noi locuri de muncă calificate care lucrează în fabricile noastre". Având ambiția de a ajunge la 1000 de gigawați, Europa va trebui să recalifice sau să perfecționeze 800.000 de lucrători din industria bateriilor până în 2025.  

Ca răspuns la aceste cerințe, Alianța Europeană a Bateriilor colaborează cu InnoEnergy Skills Institute, care dezvoltă cursurile de formare și metodele de predare necesare pentru a implementa imediat cursuri de formare de înaltă calitate în toate statele membre prin intermediul unei rețele de furnizori locali de formare. Aceste activități fac parte din Agenda UE privind competențele și din Pactul pentru competențe, care reunește guverne, întreprinderi și alte părți interesate.   

„Academia Europeană a Bateriilor este esențială pentru a accelera povestea de succes a Alianței Europene a Bateriilor și reprezintă un rezultat concret al Pactului pentru competențe.', a declarat Nicolas Schmit, Comisarul European pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale. 

Lansată în 2022 sub denumirea de Academia Alianței Europene a Bateriilor și ulterior rebranduită, InnoEnergy Skills Institute, va beneficia de o finanțare de 10 milioane de euro din partea Fondului de Redresare și Reziliență (REACT EU). 

Sprijin din partea FSE+. 

FSE+ oferă un sprijin valoros Alianței Europene a Bateriilor prin investiții în oameni care să dezvolte competențe pentru roluri noi, emergente în lanțul de aprovizionare cu baterii, aflat în creștere. Datorită finanțării din FSE+, platforma online a Institutului InnoEnergy , oferă peste 400 de ore de formare, cu 50 de licențe gratuite pentru instituțiile de învățământ din fiecare stat membru. FSE+ asigură, de asemenea, formarea formatorilor și oferă programe de formare în mai multe limbi, - reducând timpul și costurile și asigurând că programele de învățământ continuă să se dezvolte pe măsură ce sectorul avansează. Lucrătorii pot dobândi competențe valoroase cât mai rapid și mai eficient posibil pentru a ocupa roluri noi, emergente - cum ar fi inginerii de proiectare a celulelor, tehnicienii de testare a bateriilor și experții în tehnologia de stocare a bateriilor.  

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursa: Comisia Europeană 

Vizualizări: 32