Problemă abordată
Proiectul pilot ”Salary Instead of Pocket Money” abordează dificultățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități sau cu multiple provocări în Austria, care au acces limitat la piața primară a muncii după finalizarea educației obligatorii. Aceștia nu beneficiază de asigurări sociale, ceea ce îi privează de drepturile la indemnizații de șomaj și pensii. De obicei, acești indivizi ajung în ateliere după școală sau după încercări eșuate de integrare, unde primesc doar bani de buzunar, fără salariu. Această situație duce la excluziune socială și la lipsa unui venit propriu, lăsându-i dependenți de structurile de sprijin ale instituțiilor de asistență pentru dizabilități. Proiectul se concentrează în principal pe persoanele cu dizabilități angajate în ateliere care necesită suport cuprinzător pentru integrarea în piața primară a muncii.
Soluție inovatoare
Soluția inovatoare propusă de acest proiect este abordarea holistică, axată pe persoanele cu dizabilități sau cu multiple provocări, care se confruntă cu diverse dificultăți în integrarea în muncă. Această abordare include pregătirea participanților prin sesiuni de formare în grupuri mici (max. 5 persoane), permițând unități de formare adaptate nevoilor. Sesiunile de formare au loc de patru ori pe săptămână și se concentrează pe instruirea în utilizarea transportului public, învățarea termenilor relevanți pentru piața muncii, recunoașterea punctelor forte și abilităților personale, creșterea încrederii în sine și a responsabilității personale, precum și pregătirea pentru etapele de aplicare pentru locuri de muncă (crearea CV-urilor, simularea interviurilor etc.). După definirea profilului de competențe al participanților, se elaborează un plan de acțiune.
În timpul stagiilor inițiale de probă, participanții sunt însoțiți de personalul de plasare, care îi ajută să practice utilizarea transportului public și să ofere suport la locul de muncă. Această prezență permite personalului de plasare să discute cu compania despre oportunitățile de muncă pe care participantul le poate ocupa, creând o situație avantajoasă pentru ambele părți. După un stagiu scurt (de 2-3 zile), urmează un stagiu mai lung, de aproximativ 12 săptămâni, în care participantul este însoțit de personalul de plasare, concentrându-se pe atingerea unui nivel maxim de independență. Ulterior, se poate realiza un leasing de muncă de până la șase luni, cu acordul ambelor părți, având ca scop angajarea permanentă în companie. Personalul de plasare rămâne disponibil pentru participant în timpul leasingului de muncă, fiind un punct de contact pentru companie.
Finanțare
Fondul Social European +
Rezultate și beneficii
Includerea persoanelor cu dizabilități sau cu multiple provocări pe piața primară a muncii oferă următoarele avantaje:
Potențial de scalare
La nivel societal, proiectul are potențialul de a evidenția legislația existentă care împiedică incluziunea, ceea ce poate fi adus în atenția guvernului pentru a genera o schimbare fundamentală (pozitivă) pe piața muncii în colaborare cu actorii economici în favoarea persoanelor cu dizabilități.
Astfel, proiectul este inovator și reprezintă un pas înainte către o societate incluzivă.
Website
https://www.lebenshilfe-kaernten.at/arbeit-und-beschaeftigung/projekt-27
Sursa informațiilor: Social Innovation Match