Program: „Programul Educație și Ocupare 2021-2027“
Obiectiv de politică: 4 „Europă mai socială și mai favorabilă incluziunii, prin implementarea Pilonului european al drepturilor sociale“
Prioritate: P08 „Creșterea accesibilității, atractivității și calității învățământului profesional și tehnic“
Obiectiv Specific: ESO4.5 „Îmbunătățirea calității, a caracterului incluziv, a eficacității și a relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, inclusiv prin validarea învățării non-formale și informale, pentru a sprijini dobândirea de competențe-cheie, inclusiv de competențe de antreprenoriat și digitale, precum și prin promovarea introducerii sistemelor de formare duală și a sistemelor de ucenicie (FSE+)“
Ghid: „Adaptarea serviciilor educaționale adresate elevilor și personalului didactic din ÎPT – Stagii de practică pentru elevi”
Prezentul apel de proiecte vizează sprijinirea atingerii obiectivului specific ESO4 prin asigurarea de sprijin financiar sub-formă de grant nerambursabil în vederea implementării și parcurgerii de către elevii înmatriculați în învățământul profesional și tehnic inclusiv dual a programelor de pregătire practică.
Solicitanţii eligibili pot fi:
Proiectele pot fi depuse individual sau în parteneriat, constituit din două sau mai multe entități.
Fiecare „partener de practică“ (lider de parteneriat sau partener) trebuie să își asume asigurarea derulării programelor de pregătire practică pentru minim 10% din grupul țintă al proiectului în cadrul propriei organizații.
Pot fi selectați doar parteneri individuali, nu consorții, asociații de parteneri, grupuri de societăți. Prin parteneri individuali se înțelege entități juridice individuale, fără legături de acționariat între ele.
În situația în care activitatea în cauză nu poate fi asigurată de un singur partener, pot fi selectați mai mulți parteneri pentru implementarea aceleiași activități.
Proiectele depuse în cadrul prezentelor apeluri se aplica pentru beneficiarii din:
Încadrarea unei operațiuni pe tipuri de regiuni (mai puțin dezvoltate vs mai dezvoltată) se realizează în mod exclusiv pe baza domiciliului elevilor ce vor face parte din grupul țintă.
Un proiect depus în cadrul prezentelor apeluri poate viza:
O operațiune nu poate viza atât una sau mai multe regiuni mai puțin dezvoltate cât și regiunea mai dezvoltată.
Parteneriatul transnațional nu este eligibil în cazul prezentelor apeluri de proiecte.
Grupul țintă eligibil în cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte include numai persoane cu domiciliul legal în România.
Grup-ţintă
Grupul țintă eligibil în cadrul prezentelor apeluri de proiecte este constituit din:
- elevi din învățământul profesional și tehnic;
- elevi din învățământul dual;
Pentru a fi eligibile, persoanele din grupul țintă, la data intrării în operațiune, îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:
Numărul minim de persoane incluse în grupul țintă, pentru o operațiune, este de 200 de persoane încadrate în categoria de grup țintă elevi din învățământul profesional și tehnic inclusiv dual, atât pentru proiectele ce vizează una sau mai multe regiuni mai puțin dezvoltate (Centru; Sud Muntenia; Sud Est; Nord Est; Nord Vest; Vest; Sud Vest Oltenia) cât și pentru proiectele ce vizează regiunea mai dezvoltată București Ilfov.
N.B: Stagiul de practică se poate desfășura și la angajatori din oricare dintre regiunile de dezvoltare ale României (atât regiuni mai puțin dezvoltate, cât și regiunea București-Ilfov) indiferent de regiunea în care grupul ținta își are domiciliul.
Durata maximă de implementare este de maxim 36 de luni si calendarul de desfășurare a activităților proiectului va fi corelat cu structura anului universitar.
Activitatea 1 – Acțiuni care vizează programe de învățare la locul de muncă (activitate obligatorie)
a) Stagii de practică pentru elevii din ÎPT, inclusiv din învățământul dual, instruire practică, laborator tehnologic etc. În cadrul acestei acțiuni se va avea în vedere:
b) Organizarea examenelor de certificare a calificărilor profesionale în vederea creșterii calității și relevanței certificărilor pentru piața muncii:
Activitatea 1 este activitate obligatorie/activitate de bază, iar bugetul alocat trebuie să reprezinte minim 50% din bugetul total eligibil al proiectului.
Activitatea 2 - Dezvoltarea sistemului de învățare la locul de muncă (activitate relevantă)
a) Încheierea parteneriatelor/ convenţiilor între furnizorii de educație și formare profesională inițială (unităţi de învăţământ) şi partenerii de practică (societăţi comerciale/ structuri asociative, potențiali angajatori ai viitorilor absolvenți).
b) Crearea unui sistem de informare coordonată, în ambele sensuri: de la companii/sectorul privat către rețeaua unităților de învățământ privind nevoile lor de instruire, precum și de la unitățile de învățământ către întreprinderi/angajatori;
Cheltuielile acordate cu titlul de finanțare nerambursabilă pentru crearea/dezvoltarea de medii de practică (cum ar fi laboratoare, ateliere, etc.), pot fi efectuate atât de către unitățile de învățământ, cât și de către partenerii de practică publici sau privați, cu condiția ca activele achiziționate să nu fie utilizate, pe perioada de viață a acestora, în activități economice.
Contribuția la competențele și locurile de muncă verzi și la economia verde – minim 7.5%% din valoarea totală eligibilă a Cererii de finanțare.
Activitatea de informare și publicitate (capitolul cheltuieli indirecte) va prevede obligatoriu măsurile minime precum:
În funcție de specificul apelului de proiecte, pot fi bugetate activități specifice adresate grupului țintă, de tipul campanii de informare și conștientizare, campanii de recrutare a grupului țintă etc.; aceste activități nu reprezintă măsuri de informare și publicitate a proiectului, ci activități/subactivități de-sine-stătătoare, care vor fi bugetate la cheltuieli directe.
CHELTUIELI ELIGIBILE
Cheltuielile eligibile directe - reprezintă cheltuieli care pot fi atribuite unei anumite activități individuale din cadrul proiectului şi pentru care este demonstrată legătura cu activitatea/ subactivitatea în cauză
Cheltuieli aferente managementului de proiect:
Cheltuieli salariale:
Cheltuieli cu deplasarea:
Cheltuieli cu servicii:
Cheltuieli cu taxe/ abonamente/ cotizații/ acorduri/ autorizații:
Cheltuieli cu achiziția de materii prime, materiale consumabile și alte produse similare necesare proiectului:
Cheltuieli cu hrana:
Cheltuieli cu subvenții/burse/premii:
Cheltuieli cu închirierea, altele decât cele prevăzute la cheltuielile generale de administrație:
Cheltuieli de tip FEDR:
- achizitia de echipamente (inclusiv echipamente IT) mobilier, alte cheltuieli pentru investiții necesare activităților proiectului (exclus construcții, terenuri, achiziția imobilelor);
Cheltuielile eligibile indirecte – reprezintă cheltuieli efectuate pentru funcționarea de ansamblu a proiectului și care nu pot fi atribuite unei anume activități
Finanțare la rate forfetare de 15% (conform art. 54 lit (b) din Regulamentului (UE) nr. 2021/1060):
CHELTUIELI NEELIGIBILE
Cheltuielile efectuate în cadrul proiectelor finanțate prin Programul Educație și Ocupare (directe sau indirecte, după caz) vor putea fi decontate:
Alocarea financiară este de 102.375.582,35 euro (contribuția UE+ contribuția națională):
a) 91.999.482,35 euro pentru regiunile mai puțin dezvoltate din care:
b) 10.376.100 euro pentru regiunea mai dezvoltată din care:
Cursul de schimb care va fi utilizat pentru stabilirea acestei valori este cursul Inforeuro aferent lunii august 2023, respectiv 1 euro = 4,9308 lei.
Valoarea minimă şi maximă eligibilă/nerambursabilă a unui proiect, atât pentru regiunile mai puțin dezvolate cât și pentru regiunea dezvoltată:
Cuantumul cofinanțării acordate
Valoarea cheltuielilor nerambursabile reprezintă 100% din bugetul proiectului. Rata de cofinanțare, din Fondul Social European Plus, în cadrul prezentelor apeluri este de:
Evaluarea conformității administrative este complet digitalizată, realizată automat prin sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, pe baza declarației unice, a cererii de finanțare, a bugetului și documentelor suport/justificative și a anexelor la cererea de finanțare încărcate de către solicitant în sistemul informatic MySMIS/2021/SMIS2021+.
Criteriile de evaluare privind eligibilitatea proiectului si a activităților sunt:
Criteriile de evaluare tehnică și financiară aplicabile prezentelor apeluri de proiecte sunt:
❖ Relevanța – maxim 30 de puncte, minim 21 de puncte.
❖ Eficacitate – maxim 30 de puncte, minim 21 de puncte
❖ Eficiență - maxim 30 de puncte, minim 21 de puncte.
❖ Sustenabilitate – maxim 10 puncte, minim 7 puncte.
Pragul de calitate stabilit pentru aceste apeluri de proiecte este 70 de puncte (proiectele situate sub acest punctaj vor fi respinse).
Selecția proiectelor se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, în limita fondurilor disponibile pentru cererea de proiecte.
Tipul de apel - de tip competitiv, cu termen limită de depunere.
Data deschiderii apelului = 18.08.2023, ora 16.00.
Data închiderii apelului = 27.11.2023, ora 16.00.
Proiectele pot fi depuse exclusiv prin intermediul aplicației MySMIS2021/SMIS2021+ prin completarea și transmiterea acesteia online, toate documentele aferente.
07 august 2023 - 12 ianuarie 2024
Prioritate 8 - Creșterea accesibilității, atractivității și calității învățământului profesional și tehnic
Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!
Cere ofertă de consultanță