Ştiri

Comisia Europeană intensifică sprijinul FSE+ pentru recuperarea în urma dezastrelor climatice

În urma recentelor dezastre naturale cauzate de schimbările climatice, Comisia Europeană a propus modificări ale principalelor regulamente ale UE, permițând mobilizarea mai rapidă și flexibilă a fondurilor pentru eforturile de recuperare post-dezastru.

Conform comunicatului oficial, aceste modificări includ actualizări ale regulamentelor care guvernează Fondul Social European Plus (FSE+), precum și ajustări la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul de Coeziune (FC) pentru perioada de programare 2021-2027 și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Inițiativa vine după inundațiile severe din Europa Centrală și de Est și incendiile de pădure din Portugalia, care au avut loc în septembrie 2024. Propunerile vor permite statelor membre afectate – inclusiv Polonia, România, Austria, Cehia, Ungaria, Portugalia și Slovacia – să reprogrameze aproximativ 18 miliarde de euro din fondurile UE pentru sprijinirea recuperării în urma acestor dezastre.

Cum funcționează noile propuneri?

Propunerile oferă statelor membre flexibilitate suplimentară pentru a utiliza:

  • FEDR pentru repararea infrastructurii și echipamentelor avariate;

  • FSE+ pentru a furniza sprijin temporar pentru alimente și/sau asistență materială de bază, asistență medicală pentru cei afectați de dezastre și finanțarea schemelor de muncă de scurtă durată fără măsuri de activare.

Două măsuri-cheie vor întări sprijinul FSE+ pentru statele membre afectate de dezastre naturale, cu condiția ca resursele să fie concentrate într-o prioritate dedicată:

  1. Injecție imediată de lichidități: Statele membre vor beneficia de o prefinanțare suplimentară de 30%, oferind fonduri imediate pentru a atenua presiunile bugetare și a răspunde nevoilor urgente după dezastre.

  2. Finanțare integrală din partea UE: UE va acoperi până la 100% din costurile măsurilor sprijinite prin FSE+ și FEDR, fără a fi necesară cofinanțarea națională, asigurând astfel un început rapid al eforturilor de reconstrucție și recuperare.

Până la 10% din fondurile existente ale politicii de coeziune alocate statelor membre pentru perioada 2021–2027 pot fi utilizate pentru aceste obiective, permițând transferuri între fondurile politicii de coeziune.

Pașii următori

Propunerea va fi dezbătută în cadrul procedurii legislative ordinare în Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. După adoptare, statele membre vor decide cum să utilizeze aceste flexibilități și cât de mult să mobilizeze pentru a face față dezastrelor recente, în funcție de nevoile lor specifice.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 5