În luna mai 2024, echipa fonduri-easi.ro a participat la cea de-a 3-a ediție a evenimentului „Business DisAbility Summit”, un forum dedicat accesibilității la locul de muncă, incluziunii și achizițiilor etice și sustenabile. Evenimentul a reunit lideri de opinie, experți și reprezentanți ai companiilor care împărtășesc angajamentul pentru o societate mai incluzivă.
Primul panel al summitului a fost centrat pe platformele de recrutare accesibile și incluzive, cum ar fi Ejobs. Reprezentanții Ejobs au subliniat rolul platformei lor în facilitarea accesibilității digitale. Ejobs colaborează cu companii pentru a le ajuta să îmbunătățească accesibilitatea și pentru a încuraja angajarea persoanelor cu dizabilități. Tot în acest panel s-a vorbit despre Programul A.C.C.E.S lansat de Kaufland. Acesta se concentrează pe identificarea și angajarea persoanelor cu dizabilități, precum și pe îmbunătățirea accesibilității fizice în magazine și pe site-ul companiei. Ciprian Costea, fondatorul Remote Butler, a participat la discuție și a prezentat afacerea sa aflată la început de drum. Remote Butler promovează angajarea persoanelor cu dizabilități care nu se pot deplasa la un loc de muncă, dar care doresc să lucreze.
„Pe mesele din restaurante va fi amplasată o tabletă pe un suport, pe care rulează aplicația Butler. Clienții își pot alege limba în care doresc să comunice cu ospătarul. Pe lângă recomandări culinare, ospătarul remote poate să sugereze și o băutură care ar merge bine cu acel fel de mâncare, eventual și niște deserturi. Practic, va face ceea ce face și un ospătar fizic în restaurante. Doar că va fi la distanță.”, a explicat acesta.
Un alt subiect abordat în cadrul evenimentului a fost succesul în afaceri, cu accent pe accesibilitate, incluziune și sustenabilitate. Georgiana Flămându de la Renault Group a vorbit despre construirea unei culturi organizaționale incluzive, iar Dan Tincu de la FAN Courier a evidențiat puterea unei afaceri incluzive. Conform declarațiilor acestuia, FAN Courier lucrează cu o unitate protejată pentru realizarea uniformei curierilor începând din anul 2023.
Cel de-al doilea panel s-a concentrat pe achizițiile sustenabile prin fondul de handicap. Fondul de handicap reprezintă o contribuție colectată de stat de la angajatorii care nu angajează un număr minim de persoane cu dizabilități, conform legislației în vigoare. Scopul acestui fond este de a sprijini integrarea profesională a persoanelor cu dizabilități și de a finanța programe și proiecte menite să îmbunătățească accesibilitatea și incluziunea acestora în piața muncii și în societate. Astfel, s-a discutat despre necesitatea ca fondurile colectate de stat să fie dedicate accesibilității.
„Statul român colectează 433 milioane de euro pe an prin fondul de handicap însă acești bani nu sunt dedicați accesibilității, acești bani sunt utilizați pentru orice altceva.”, a declarat Oana Țoiu, membră a Camerei Deputaților din Parlamentul României.
Elenei Vasiliu de la Fundaţia Alături de Voi a discutat despre provocările și responsabilitățile unităților protejate. În acest sens, ADV România, care gestionează Observatorul de Integritate al Unităților Protejate Autorizate, a primit o serie de sesizări cu privire la aspecte grave care se întâmplă în piața de funcționare a unităților protejate autorizate de către Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități. Conform comunicatului oficial, principalele probleme raportate au fost: concurență neloială, licitații neconforme, site-uri neconforme și discrepanțe în productivitate. Mai multe detalii regăsiți aici.
Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea susținută de Adrian Popa, fondator Levels Digital, care a discutat despre comunicarea incluzivă și accesibilă în social media.
Ana-Maria Apetrei,
www.fonduri-easi.ro