Accesul la locuințe sociale și disponibilitatea locuințelor la prețuri accesibile au devenit provocări sociale și economice majore în întreaga UE. Prețurile de achiziție a locuințelor în UE au crescut cu 48 % între 2010 și 2023, iar chiriile au crescut cu 23 %. În 2022, 8,7 % din populația UE a cheltuit 40 % sau mai mult din venitul disponibil al gospodăriei pentru locuințe. În același timp, inflația recentă și creșterea ratelor dobânzilor au avut un impact considerabil asupra chiriilor și a ipotecilor. Locuințele inaccesibile au un impact negativ asupra participării la educație și pe piața muncii, dar și asupra incluziunii sociale.
În acest sens, Comisia Europeană a publicat un document ce oferă o prezentare generală a tipurilor de finanțare disponibile la nivelul UE pentru promovarea locuințelor sociale la prețuri accesibile în perioada de programare 2021-2027. Acesta include 20 de studii de caz care ilustrează modalitatea în care pot fi folosite fondurile UE pentru a îmbunătăți accesul la locuințe adecvate.
Abordând nevoile populațiilor vulnerabile, documentul conturează strategii pentru a furniza soluții de locuințe adecvate persoanelor fără adăpost, persoanelor cu dizabilități, comunităților de romi, migranților, refugiaților și persoanelor LGBTIQ.
Documentul este disponibil aici.
Sursa: Comisia Europeană
Documente |
---|
Social housing and beyond.pdf |