Solicitanți eligibili | Finanțare acordată | Perioada de depunere |
În cadrul acestui apel sunt eligibile doar consorțiile (vezi mai jos tipurile de organizații eligibile) |
300.000 - 400.000 de euro per proiect | 5 decembrie 2023 - 14 martie 2024, ora 17:00 CET |
Comisia Europeană, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune (DG EMPL)
ESF-2023-SUPPLY-DEMAND
Obiectivul apelului este de a dezvolta piețele de finanțare a întreprinderilor sociale prin reunirea actorilor din partea cererii și a ofertei pentru a facilita crearea de instrumente financiare și pentru a pregăti întreprinderile sociale pentru investiții.
Apelul vizează mobilizarea partenerilor-cheie (investitori potențiali, intermediari financiari, organizații de sprijin și părți interesate) pentru a coopera în vederea creării unui instrument financiar concret și a unui program de pregătire pentru investiții, destinat întreprinderilor sociale care au nevoie de investiții mai mici de 500.000 EUR. Subvenția este menită să permită replicarea soluțiilor testate într-un teritoriu nou sau stabilirea unor instrumente și abordări inovatoare. Aceasta sprijină primii pași către un instrument de finanțare socială, facilitând dezvoltarea unui consorțiu și angajamentul de a acționa în vederea pregătirii și dezvoltării unui viitor instrument financiar. Apelul urmărește, de asemenea, să încurajeze învățarea din exemplele de bune practici și expertiză care pot ghida formarea acestui parteneriat.
Apelul este deosebit de relevant pentru acțiuni în țări/teritorii cu piețe financiare sociale tinere. Se referă la situațiile în care:
Apelul are și obiectivul de a identifica, dezvolta, promova și disemina bune practici în susținerea finanțării întreprinderilor sociale. Pentru a atinge acest scop, Comisia Europeană va facilita învățarea reciprocă transnațională prin organizarea a cinci workshop-uri. Aceste workshop-uri vor permite schimbul de practici, experiențe și lecții învățate în implementarea acțiunilor. Ele vor aduna organizațiile sprijinite în cadrul acestui apel și alte organizații competente și experți. În plus, se încurajează învățarea reciprocă transnațională între membrii consorțiului pentru a transfera know-how între colegi, a sprijini replicarea și adaptarea soluțiilor testate și a disemina cunoștințele.
Grantul este destinat actorilor implicați în stadiile incipiente ale colaborării pentru crearea unui instrument financiar menit să sprijine întreprinderile sociale. Acțiunile trebuie să fie desfășurate integral în țările eligibile pentru Fondul Social European Plus (ESF+), și trebuie să se concentreze pe sprijinirea întreprinderilor sociale care au nevoie de investiții mai mici de 500.000 de euro. Întreprinderile sociale trebuie să fie stabilite/să fie în curs de stabilire în una sau mai multe dintre țările eligibile pentru Fondul Social European Plus.
Pentru a fi eligibili, solicitanții (beneficiarii și entitățile afiliate) trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
Beneficiarii și entitățile afiliate trebuie să se înregistreze în Registrul Participanților - înainte de depunerea propunerii - și vor trebui să fie validați de Serviciul Central de Validare (REA Validation). Pentru validare, li se va solicita să încarce documente care să ateste statutul legal și originea.
Alte entități pot participa în alte roluri în cadrul consorțiului, cum ar fi parteneri asociați, subcontractori, terțe părți care aduc contribuții în natură, etc.
Propunerile trebuie depuse de către un consorțiu format din cel puțin trei solicitanți (beneficiari; entități neafiliate), care să îndeplinească următoarele condiții:
Bugetul disponibil pentru apel este de 3.400.000 de euro. Se așteaptă să se finanțeze între 8 și 10 proiecte.
Activitățile ce vor fi finanțate vor consta în dezvoltarea parteneriatelor de finanțare socială și a instrumentelor financiare sau schemelor fezabile, potrivite și fiabile care furnizează finanțare întreprinderilor sociale, precum și sprijin non-financiar pentru îmbunătățirea pregătirii acestora pentru investiții (cum ar fi dezvoltarea afacerilor și crearea de rețele). Sub acest apel de propuneri, pot fi desfășurate următoarele activități:
Durata proiectelor ar trebui să se încadreze în mod normal între 24 și 36 de luni. Extinderi ale duratei pot fi posibile, cu condiția să fie justificate corespunzător și să fie realizate prin amendament.
Nivel minim de calitate: 70/100 puncte, cu respectarea punctejelor minime pe cele 4 criterii de evaluare
Pentru toate detaliile privind linia de finanțare și documentele asociate acesteia, click aici.
Note:
*Limba oficială a apelului este limba engleză.
*Traducerea în limba română a fost realizată de echipa EaSI România - Punct de Contact Național.
*Sursa primară a informațiilor este Comisia Europeană.
Documente |
---|
Ghidul și anexele.zip |
12 decembrie 2023 - 14 martie 2024
Depunerea proiectelor se face electornic pe portalul CE (Funding and Tenders).