Apeluri de proiecte

Sprijin pentru rețelele UE active în domeniile economiei sociale și finanțelor sociale (granturi de acțiune pe 3 ani)

Beneficiari eligibili Finanțare acordată Termen limită de depunere
A se vedea secțiunea „Eligibilitatea solicitanților” de mai jos

 Granturi între 500.000 și 1.500.000 euro per proiect

19 iunie 2025

Sursa de finanțare

Aceast apel este finanțat în cadrul componentei „Ocuparea forței de muncă și inovare socială” (EaSI) a Fondului social european Plus (FSE+).

Operator de program

Comisia Europeană prin Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune (DG EMPL)

Denumire completă apel

ESF-2025-AG-NETW-MF-SE - Support EU networks active in the areas of social economy and social finance (3-year action grants)

Scop

Acest apel are ca scop sprijinirea dezvoltării economiei sociale și a finanțelor sociale în Europa. Granturile vor contribui la consolidarea capacității instituționale a părților interesate care oferă sprijin entităților economiei sociale (adică cooperative, întreprinderi sociale, societăți de beneficii mutuale, asociații și fundații), precum și celor care susțin dezvoltarea finanțelor sociale (adică microfinanțare, finanțare a întreprinderilor sociale și investiții cu impact social) în Europa.

Solicitanți eligibili

Pentru a fi eligibili, solicitanții (beneficiarii și entitățile afiliate) trebuie:

− să fie entități juridice (organisme publice sau private);
− să fie înființați într-una dintre țările eligibile, și anume:

  • Statele Membre ale UE (inclusiv țările și teritoriile de peste mări – OCTs);
  • Țări non-UE: țările SEE listate și țările asociate la ESF+ sau țările care sunt în negocieri pentru un acord de asociere și unde acordul intră în vigoare înainte de semnarea grantului;

− să fie entități neguvernamentale sau fără scop lucrativ;

− să fie o rețea la nivelul UE a cărei misiune se încadrează în obiectivele acestui apel de propuneri sau un centru de cercetare, o rețea sau o entitate afiliată unei universități active la nivelul UE în domeniile economiei sociale.

Componența consorțiului

  • Aplicațiile depuse de solicitanți unici sunt permise (beneficiari unici; entitățile afiliate și alți participanți sunt permise).

În cazul unui beneficiar unic, solicitantul trebuie să fie o rețea a UE care are organizații naționale membre în cel puțin 14 State Membre ale Uniunii Europene și țări asociate componentei EaSI.

  • Propunerile pot fi depuse și de un consorțiu format din cel puțin doi solicitanți (doi solicitanți/beneficiari independenți).

În cazul unui consorțiu, coordonatorul trebuie să fie o rețea a UE care are organizații naționale membre în cel puțin 7 State Membre ale Uniunii Europene și țări asociate componentei EaSI.

Buget

Bugetul disponibil este de 13.300.000 euro.

Comisia se așteaptă să finanțeze între 8 și 10 propuneri.

Activități elgibile

Tipurile de activități care pot fi finanțate în cadrul acestui apel de propuneri includ:

  • Activități analitice, cum ar fi (i) colectarea de date și statistici, dezvoltarea de indicatori comuni și metodologii și, acolo unde este cazul, analize de politici și recomandări; (ii) monitorizarea și evaluarea legislației relevante, politicilor și practicilor; (iii) studii, cercetări, analize și sondaje, de exemplu, prin colectarea de dovezi relevante, în special de la niveluri naționale și locale, prin identificarea lacunelor existente și prin contribuirea la consultări publice ad-hoc sau țintite, la întâlniri strategice tematice și schimburi cu serviciile Comisiei. Accentul poate fi pus atât pe o viziune generală, cât și pe teme specifice legate de domeniile acoperite de apel.
  • Activități care vizează consolidarea rețelelor la nivelul UE active în domeniile acoperite de apel și promovarea cooperării între rețele.
  • Activități care vizează crearea sau consolidarea rețelelor reprezentative ale economiei sociale și/sau rețelelor de finanțare socială în Statele Membre ale UE unde întreprinderile sociale și ecosistemele economiei sociale și finanțelor sociale nu sunt dezvoltate la întreaga lor potențial, în special acolo unde nu există rețele relevante la nivel național.
  • Activități pentru promovarea învățării reciproce, cooperării și consolidării capacității, cum ar fi (i) sesiuni de formare, workshopuri, seminarii, evenimente de tip „train-the-trainer”; (ii) identificarea și schimbul de bune practici, abordări inovative și experiențe; (iii) organizarea de evaluări între colegi și învățare reciprocă; (iv) organizarea de conferințe, seminarii, campanii media, campanii de informare, de exemplu pentru a sprijini Statele Membre în dezvoltarea, actualizarea sau implementarea strategiilor naționale sau regionale pentru economia socială; (v) dezvoltarea de materiale și module de formare și instrumente de formare online.
  • Activități pentru promovarea creșterii gradului de conștientizare, a activităților de outreach, a comunicării și a diseminării informațiilor despre economia socială și/sau finanțele sociale, cum ar fi (i) crearea de materiale de comunicare și informare, de exemplu despre inițiativele UE și rezultatele acestora, bune practici, abordări inovative și experiențe; (ii) diseminarea informațiilor prin canale adecvate, inclusiv site-uri web, organizarea de campanii de informare, publicații, informații regulate țintite (inclusiv despre inițiativele și finanțările UE); (iii) activități de outreach, cum ar fi întâlniri și evenimente cu părțile interesate; (iv) furnizarea unui helpdesk pentru membri și părți interesate; (v) redactarea și revizuirea de conținut pentru site-uri web relevante, cum ar fi Portalul UE pentru Economia Socială.
  • Activități care vizează adunarea cercetătorilor în domeniul economiei sociale și/sau finanțelor sociale cu practicienii din economia socială și/sau factorii de decizie politică la diferite nivele de guvernare pentru a încuraja înțelegerea potențialului economiei sociale și pentru a ajuta la crearea unor cadre de politici adecvate.
  • Activitate opțională: Granturi de mică amploare (granturi FSTP6) pentru beneficiari terți pentru sprijinirea dezvoltării organizaționale (inclusiv stabilirea măsurării și gestionării impactului), consolidarea capacității (inclusiv vizite de studiu) și/sau creșterea gradului de conștientizare și comunicare despre economia socială și/sau despre finanțele sociale. Beneficiarii acestor granturi trebuie să fie membri ai rețelei UE ca singur solicitant sau, în cazul unui consorțiu, membri ai coordonatorului sau ai partenerilor rețelei UE.

Durata

În mod normal, proiectele ar trebui să aibă o durată de 30 - 36 de luni (sunt posibile prelungiri, dacă sunt justificate corespunzător și prin intermediul unui amendament).

Citerii de evaluare

  • Relevanță: punctaj minim - 21 de puncte, punctaj maxim - 30 de puncte;
  • Calitate - Proiectarea și implementarea proiectului: punctaj minim - 21 puncte, punctaj maxim - 30 de puncte;
  • Calitate - Echipa de proiect și modalitățile de cooperare: punctaj minim - 14 puncte, punctaj maxim - 20 de puncte;
  • Impact: punctaj minim - 14 puncte, punctaj maxim - 20 de puncte.

Nivel minim de calitate: 70/100 puncte

Note:

*Limba oficială a apelului este limba engleză.

*Traducerea în limba română a fost realizată de echipa EaSI România - Punct de Contact Național.

*Sursa primară a informațiilor este Portalul Funding & Tenders.

Vizualizări: 232
Finanțare activă
Perioadă de depunere proiect:

06 martie 2025 - 19 iunie 2025

Contact

Pentru întrebări generale privind FSE+: EMPL-EaSI@ec.europa.eu

Pentru întrebări specifice apelului: EMPL-SOCIAL-ENTERPRISE@ec.europa.eu

Documente relevante

Ghidul apelului (limba engleză) 

Depunere proiect

Depunerea proiectelor se face electornic pe Platforma Funding & Tenders.