Comisia Europeană a publicat la sfârșitul lunii noiembrie cererea de propuneri pentru 2025 a Corpului european de solidaritate, care sprijină participarea tinerilor la activități de voluntariat în comunități din întreaga UE și din afara acesteia.
Bugetul de 166 de milioane EUR alocat pentru 2025 reprezintă o creștere semnificativă în comparație cu anii precedenți, ca urmare a recuperării fondurilor din anii de COVID-19, când multe activități de voluntariat nu au putut avea loc.
Cererea de propuneri din 2025 va sprijini din nou proiectele și activitățile de voluntariat care promovează durabilitatea mediului, competențele și alfabetizarea digitale, incluziunea și diversitatea, cetățenia activă și multe altele.
Acțiunile specifice vor continua să ofere ajutor persoanelor care fug din calea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Participanții se pot implica într-o gamă largă de activități de solidaritate inspiratoare, axate pe domenii prioritare, cum ar fi incluziunea socială, tranziția verde și digitală, participarea democratică și aspectele legate de sănătate.
Împreună cu cererea de propuneri, Comisia a publicat raportul Corpului european de solidaritate pentru perioada 2021-2023, care prezintă impactul programului în anii respectivi și modul în care acesta a contribuit la promovarea solidarității în întreaga lume. În perioada 2021-2023, programul a oferit unui număr de peste 66 000 de tineri oportunități de a face față provocărilor societale și umanitare.
Corpul este deschis persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani și se extinde la persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani pentru voluntariat în sprijinul activităților de ajutor umanitar în afara UE. Tinerii interesați ar trebui să se înregistreze pe portalul Corpului european de solidaritate, unde pot găsi organizații participante. Grupurile de tineri înregistrate pe portal pot solicita, de asemenea, finanțare pentru proiectele de solidaritate pe care le conduc.
Organismele publice și private pot solicita finanțare pentru a desfășura activități în cadrul Corpului european de solidaritate. Aceștia trebuie să dețină o etichetă de calitate care să certifice că sunt în măsură să pună în aplicare activități de solidaritate de înaltă calitate, în conformitate cu principiile, obiectivele și cerințele programului. Cererile pot fi depuse prin intermediul agențiilor naționale ale Corpului european de solidaritate din statele membre ale UE și din țările asociate (Islanda, Liechtenstein, Republica Macedonia de Nord și Turcia) sau pentru acțiuni gestionate la nivel central, cum ar fi echipele de voluntariat în domenii cu prioritate ridicată sau voluntariatul în domeniul ajutorului umanitar, prin intermediul Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură.
Mai multe detalii regăsiți aici.
Sursa: Comisia Europeană