Ştiri

Investițiile FSE creează oportunități de angajare pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris

Conform unui comunicat oficial publicat de Comisia Europeană, Fondul Social European (FSE) a investit peste 770.000 de euro în perioada 2019 - 2022 în programe de carieră în zonele care găzduiesc principalele locații și evenimente ale Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024: regiunea Île-de-France, orașul Paris, departamentul Seine-Saint-Denis și Plaine Commune.

Prin alocarea de fonduri naționale pentru implementarea Planului Regional de Investiții în Competențe al Île-de-France, două proiecte finanțate de UE au oferit formare și certificare pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în sectoare și profesii direct legate de Jocurile Olimpice din 2024 sub motto-ul ”We are all champions”. Aceste sectoare includ construcții, transport-logistică, tehnologie digitală, securitate, curățenie, hoteluri și catering, divertisment și sport.

Cele două inițiative au folosit sportul pentru a promova dezvoltarea profesională, încurajând participanții să își asume provocări personale în domeniul sportului pentru a dezvolta abilități, un sentiment de împlinire și reziliență esențiale pentru succesul pe termen lung în carieră. Mai mult, potrivit comunicatului, programele de formare au inclus excursii de consolidare a echipei la Centrele de Resurse, Expertiză și Performanță Sportivă pentru a angaja tineretul și adulții cu valorile olimpismului: aspirarea la excelență, respectul și celebrarea prieteniei.

2024: Suntem toți Campioni

Inițiativa ”We are all champions” din Plaine Commune a avut scopul de a răspunde cerințelor specifice evidențiate în Harta Ocupațională pentru Jocurile Olimpice din 2024 și de a revitaliza comunitatea locală, unde rata șomajului (18%) este mult mai mare decât media Île-de-France (7%). Aceasta s-a concentrat pe persoane care căzuseră din căile tradiționale de ocupare, cum ar fi tinerii adulți, șomeri de lungă durată, vârstnicii în căutarea reintegrării și persoanele cu dizabilități.

Inițiativa a înscris 172 de participanți pe parcursul a trei ani, oferind formare intensivă de la șase la cincisprezece luni. Fiecare modul de formare a fost conceput pentru a se alinia cu piața muncii în evoluție și oportunitățile oferite de viitoarele Jocuri Olimpice. Programul a combinat formarea tehnică cu dezvoltarea abilităților soft și coaching personal. De asemenea, a oferit finanțare pentru formare în prim ajutor, permise de conducere și vizite culturale, care au ajutat oamenii să depășească barierele și să se pregătească pentru o piață dinamică a muncii.

Prin parteneriate cu Société de Livraison des Ouvrages Olympiques (Solideo) și alte industrii implicate în Jocuri, această inițiativă a maximizat oportunitățile de muncă pentru participanți. Grație proiectului, 44 de persoane au reușit să revină la muncă, în timp ce 98 dintre cursanți (57%) au obținut o calificare profesională.

Sportivitate și muncă în echipă

Asociația Ensemble Paris Emploi Compétences a implementat un proiect similar ”All Champions” în alte districte din Paris care găzduiesc Jocurile. Acesta a implicat 189 de participanți și a fost împărțit în trei faze: dezvoltarea unui proiect profesional, formare profesională și certificare pentru roluri esențiale în cadrul Jocurilor din 2024 și, în final, asigurarea unui loc de muncă. Programul s-a concentrat pe sportivitate și muncă în echipă; valori sinonime cu spiritul olimpic. Unii participanți au obținut certificarea în Prim Ajutor și Prevenție Civică, esențială pentru roluri în intervenții de urgență, în timp ce alții au obținut permise de conducere sau certificări sportive în înot și alte discipline, utile pentru locuri de muncă în activități de animație.

Acum un an, eram profund nesigur cu privire la viitorul meu profesional, dorind să îmi schimb direcția în carieră, dar nesigur în privința direcției de urmat,” spune Jean-Marc. „Programul de suport ”All Champions” a fost o experiență plină de lecții valoroase care m-au ajutat cu adevărat să revin pe piața muncii”, a adaugat acesta.

Prin combinarea antrenamentului sportiv cu formarea și certificarea profesională și alocarea de fonduri naționale și UE, aceste inițiative au stabilit un nou standard pentru dezvoltarea inclusivă a forței de muncă. 

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 13