Ştiri

Programul EaSI 2014-2020 - Cel mai potrivit instrument pentru dezvoltarea acțiunilor în domeniul inovării sociale

Noua evaluare a Programului pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inovare Socială (EaSI) 2014-2020 confirmă faptul că acesta a fost cel mai potrivit instrument pentru dezvoltarea de acțiuni la nivelul Uniunii Europene în domeniul inovării sociale și ocupării forței de muncă, cum ar fi baze de date comparative, studii și platforme de învățare reciprocă.

Conform documentului, fără sprijinul EaSI, este puțin probabil ca schemele naționale să fi reușit să sprijine proiectele de experimentare socială și rețelele europene de organizații nonguvernamentale din țările participante ale UE și din afara acesteia. De asemenea, EaSI a oferit resurse unice pentru parteneriate transfrontaliere, scheme de mobilitate targetate și portalul de locuri de muncă la nivelul UE, aspecte care nu erau acoperite de alte fonduri UE.

Totodată, potrivit evaluării, Programul EaSI 2014-2020 a avut un impact semnificativ asupra piețelor de microfinanțare și antreprenoriat social, contribuind la reducerea riscurilor pentru intermediarii financiari și facilitând acordarea unui număr mai mare de microcredite către șomeri, persoane defavorizate, microîntreprinderi și întreprinderi sociale. Numărul microcreditelor acordate acestor grupuri țintă a crescut de la 32.000 în 2014, acordate prin Facilității de Microfinanțare Europeană, la 97.000 în 2020, oferite prin EaSI.

În perioada 2021 - 2027, EaSI continuă să fie un instrument cheie pentru promovarea ocupării forței de muncă și inovării sociale în Europa. EaSI face acum parte din Fondul Social European Plus (ESF+) și continuă să îmbunătățească inovarea socială în țările participante din UE și din afara acesteia. EaSI creează noi sinergii cu partea de gestionare comună a ESF+ pentru a sprijini implementarea Pilonului European al Drepturilor Sociale.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 16