European Social Fund Agency (ESFA) din Lituania a anunțat miercuri, 29 noiembrie 2023, acordarea unui total de 10 731 840 de euro, sub formă de granturi, pentru 26 de proiecte ALMA în cadrul primului apel de proiecte al Inițiativei „Inovare socială" a FSE+.
Aceste proiecte vizează mobilitatea europeană și incluziunea socială a tinerilor dezavantajați care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ sau o formare profesională (NEETs). Valoarea grantului pentru fiecare proiect variază de la un minim de 175 597 de euro la un maxim de 635 775 de euro.
Apelul vizează sprijinirea statelor membre în integrarea ALMA (Aim-Learn-Master-Achise) în programele lor FSE+ prin pilotarea sau extinderea operațiunilor ALMA. Pentru a se asigura că ALMA este implementat în cât mai multe state membre, procedura de atribuire a fost competitivă, dar a păstrat un echilibru geografic.
În prezent, proiectele au intrat în faza de demarare, în timpul căreia promotorii de proiecte creează parteneriate transnaționale cu actori relevanți din cel puțin un alt stat membru al UE pentru punerea în aplicare a proiectului.
Cele 26 de acorduri de proiect au fost semnate cu beneficiari din Grecia, Malta, Italia, Spania, Polonia, Slovacia, România, Portugalia, Lituania și Franța. Printre țările în care se vor desfășura stagii transnaționale se numără Germania, Italia, Irlanda, Spania, Suedia, Portugalia, Franța, Franța, Spania, Republica Cehă, Lituania, Suedia, Grecia, Bulgaria, România și Polonia.
Proiectele din România selectate la finanțare sunt următoarele:
Lista completă a proiectelor selectate este disponibilă aici.
Proiectele ALMA răspund așteptărilor tinerilor care se confruntă cu inegalitățile sociale și cu șomajul. Aceste proiecte urmăresc să asigure integrarea pe piața muncii și în societate a celor mai dezavantajați tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani care nu au un loc de muncă, nu urmează cursuri de educație sau de formare profesională.
Proiectele ALMA se bazează pe conceptul efectului transformator al unei experiențe de învățare la locul de muncă în străinătate și pe o abordare individuală personalizată. ALMA este o inițiativă de incluziune activă bazată pe un succes dovedit. Astfel de proiecte transfrontaliere de inovare socială au sprijinit deja aproximativ 7.000 de tineri din UE.
Sursa: ESFA