AFIN, prima instituție financiară nebancară din România, cu capital românesc, a devenit operațională la începutul acestui an și oferă soluții financiare alternative dedicate sectorului economiei sociale. Instituția își propune să faciliteze accesul la finanțare operatorilor economici cu impact social din România care au trecut de faza de start-up și au nevoie de resurse de capital pentru a se dezvolta.
Inițiativa AFIN a luat naștere în cadrul unui proiect finanțat de Comisia Europeană, prin programul EaSI 2014-2020. Aceasta a fost implementată de ADV România, Patria Credit și FEBEA (Federația europeană a băncilor și finanțatorilor etici și alternativi).
Banca Națională a României (BNR) a autorizat înscrierea AFIN IFN S.A. în Registrul General al BNR. Astfel, începând cu 20 martie 2023, operatorii economici cu impact social pot depune cererile pentru obținerea unui împrumut.
Tipuri de credite oferite:
AFIN CAPITAL – credit pentru capital de lucru
Este destinat acoperirii cheltuielilor legate de desfășurarea activității curente a operatorilor economici cu impact social. Exemple de cheltuieli eligibile (lista este doar exemplificativă, nu limitativă):
Perioada de creditare: max. 36 luni
AFIN INVEST – credit pentru investitii
Este destinat finanțării achiziției de bunuri tangibile and intangible utilizate în activitatea curentă a operatorului economic cu impact social. Exemple de cheltuieli eligibile (lista este doar exemplificativă, nu limitativă):
Perioada de creditare: max. 60 luni
AFIN PUNTE – credit punte
Este destinat acoperirii necesarului de finanțare generat de decalajul dintre plățile efectuate în cadrul etapelor de execuție a proiectului finanțat din fonduri europene sau alte surse de finanțare private și încasarea tranșelor nerambursabile din contractul de finanțare.
Perioada de creditare: max. 12 luni
Pentru detalii privind produsele AFIN și procedura de aplicare, click aici.
Sursa: AFIN