Un comunicat oficial publicat astăzi, 8 martie 2023, arată că aproape 85 de miliarde de euro din investițiile FSE+ 2021-2027 planificate de statele membre vor contribui la egalitatea de gen prin integrarea perspectivei de gen sau prin măsuri specifice. Statele membre au programat 4,3 miliarde euro din FSE+ pentru a sprijini participarea echilibrată a femeilor și bărbaților pe piața muncii. Această finanțare va permite statelor membre să elaboreze politici de echilibrare a vieții profesionale și a vieții private, inclusiv la locul de muncă, să asigure politici sensibile la dimensiunea de gen, să crească participarea femeilor pe piața muncii, să asigure accesul la servicii de îngrijire accesibile și la prețuri accesibile pentru copii, persoane în vârstă sau persoane cu handicap, precum și să abordeze stereotipurile de gen.
În plus, Regulamentul FSE+ obligă statele membre și Comisia să sprijine acțiunile de promovare a egalității de gen, inclusiv creșterea participării femeilor la ocuparea forței de muncă, crearea unui echilibru mai bun între viața profesională și cea privată și îngrijirea copiilor și combaterea numărului disproporționat de femei care trăiesc în sărăcie, precum și combaterea discriminării de gen pe piața muncii și în domeniul educației și formării profesionale.
Tema Zilei Internaționale a Femeii din 2023 este „DigitALL: Inovare și tehnologie pentru egalitatea de gen". Decalajul digital de gen împiedică femeile să profite pe deplin de avantajele tranziției digitale. Investițiile în educație și în formarea competențelor pentru femei și fete joacă un rol fundamental pentru a îmbunătăți poziția femeilor în toate domeniile și pentru a reduce diferențele de remunerare între femei și bărbați.
Prin urmare, egalitatea de gen nu este doar o chestiune de drepturi fundamentale. Ea este, de asemenea, necesară pentru dezvoltarea economică echitabilă, durabilă și digitală a UE - și pentru fondurile de coeziune, cum ar fi Fondul social european Plus (FSE+), care investesc în aceasta.
Pentru mai multe detalii click aici.
Sursa: Comisia Europeană